Merci pentru articole

E vorba despre articolul “Scuze din partea guvernului britanic pentru Alan Turing, matematicianul homosexual care a spart codul Enigma” pe hotnews.ro si “Alan Turing, secretul ruşinos al Marii Britanii” pe adevarul.ro
Stiam despre testul Turing si ca a spart codul nemtilor dintr-un SF ( Asimov sau Clarke ), dar habar nu am avut ca a fost homosexual, ca fost castrat chimic si ca s-a sinucis. ( Asa e cu notele de subsol, zic doar strictul necesar )
Testul Turing este folosit pentru a vedea daca o masina gandeste sau nu ( are inteligenta sau nu ) si este simplu de tot. Este un chestionar la care trebuie sa raspunda atat masina cat si cativa oameni ( in carte parca trebuia sa scrie o poezie ). Pe urma vin altii si vad raspunsurile, iar daca acestia din urma nu isi dau seama cand au de-a face cu masina si cand cu oamenii, atunci masina a trecut testul. Pana acum, din cate stiu eu, nu a fost calculator care sa treaca acest testul ( ultima data s-a incercat anul trecut si masinile au reusit sa convinga cativa oameni, dar sub 30% asa ca au picat testul ).
Ma gandesc la acest om. Ce mai conteaza pentru el scuzele guvernului?! Ce mai conteaza pentru toti ceilalti scuzele oricarui guvern? Si cat de mult conteaza totusi pentru noi! Uite, citesc comentariile si nu mai e nimic din porcaria obisnuita. Poate asa ar trebui sa incepem. Poate chiar nu e timpul paradelor ci e timpul unor articole despre Turing, despre Keynes ( tot in comentarii am citit si despre el si ca datorita lui avem ajutor de somaj, ajutor social si sitem de pensii ) si multi altii.
Sper sa apara si acestea.

Niciun comentariu: